Fotogaléria - Priadky - Gazdovský dvor III.MŠ predškoláci

"Pradte, pradte, pradulienky"
V stredu 18.10.2017 navštívili deti MŠ Hurbanova 142 Gazdovský dvor v Turej Lúke, aby sa oboznámili s výrobou ľanového plátna.
V minulosti si zväčša všetko oblečenie vyrábali naši predkovia vlastnými rukami. Tak sa deti dozvedeli, že najskôr zasiali semienka do zeme. Keď ľan vyrástol pokosili ho, namáčali v močidlách, vysušili na slniečku. Takýto ľan utrepali trepačkou, vyčesali na hachle, vzniknutú kúdel namotali na praslicu a priadli nite na kolovrátku, ktoré namotávali na vretienko. Následne natočili nite na motovidlo a na krosnách - tkáčskom stave utkali plátno. Až keď bolo plátno hotové, mohli šiť košele, nohavice, sukne, plachty či vyšívať obrusy.
Priadky boli tiež spoločenskou udalosťou, kedy sa spievalo, tancovalo a rozprávali sa rôzne príbehy. Jeden, trošku strašidelný si vypočuli i naše deti. Naučili sa však i pesničky "Močela konope, močela" a "Slúžela sem u Kadleca" a tanček.
Mnohé deti využili možnosť vyskúšať si ako sa pracuje na trepačke, s motovidlom, na kolovrátku, na hachle, ale aj na miniatúrnych krosnách.
Po práci prišla zaslúžená odmena - lekvárový chlebík a mätový čaj.
Deti sa dozvedeli, že za krásnym krojom, vyšívaným obrusom, či len obyčajnou plachtou bolo veľa práce. Domov sa vrátili plné nových zážitkov a skúseností a mali isto o čom doma rozprávať.
za MŠ Ľudmila Švondrková