Fotogaléria - Pečenie medovníkov pred Vianocami 2.trieda Komenského
Pečenie medovníkov MŠ
V predvianočnom období bolo a dodnes je zvykom, že každá gazdiná napečie sladké dobroty - medovníky, štedrák, makový závin orechový závin, tvarohový závin. Už názvy vypovedajú o tom, že do koláčov sa používali suroviny z vlastných zásob, ktoré si ľudia dopestovali doma. Med od včielok, tvaroh z mlieka od kravičiek, ovečiek, či kozičiek, mak zo záhrady, orechy, lekvár z ovocia zo sadu. Ani my sme sa nedali zahanbiť a ako každý rok, sme si napiekli v MŠ medovníky. Pani učiteľky zamiesili cesto, pripravili valček, podložku, formičky s vianočnou tematikou ? zvončeky, anjeliky, hviezdičky, prasiatka..., na zdobenie lentilky, vajíčko na potieranie medovníkov, olej na potretie plechov. Plechy nám požičali pani kuchárky a sľúbili, že nám medovníky upečú v kuchyni. Aby sa nám veselo pracovalo, spievali sme si vianočné piesne a koledy a pustili sme sa do práce. Najprv sme vaľkali cesto. Keď bolo pripravené, striedali sme sa pri vykrajovaní medovníkov a ukladali sme ich vedľa seba na pripravené, maslom vymastené plechy. Potom sme ich potreli vajíčkom, aby sa pekne leskli a ozdobili lentilkami. Úspech z vianočného pečenia sme oslávili tancom na mini-diskotéke vo veselom rytme. Najviac nás zaujali piesne od Mira Jaroša, Vo vianočnej pekárni a Vločka. Do tanca nás zase uviedol ujo Ľubo, od ktorého sme sa naučili pekné tanečné choreografie. Kým sme sa zabávali, pani kuchárky nám upiekli a priniesli medovníky. Vôňa sa šírila celou školou. Poďakovali sme sa ochutnávali sme naše výrobky. Nezjedli sme všetky. Zabalili sme ich do krabice, odložili do police, aby sme mali čím ponúknuť rodičov, keď prídu na vianočnú besiedku.