Fotogaléria - Varíme tradičné jedlá na Gazdovskom dvore 2. trieda Kom.
Varenie ľudových jedál na Gazdovskom dvore.
Poslednú návštevu na Gazdovskom dvore v Turej Lúke sme zakončili prípravou ľudového jedla - lekvárových periek s makom. Perky sa robia z jednoduchého rezancového cesta. Múka, soľ a voda sa zmiešajú v mise. Cesto sa potom vyvaľká na pomúčenej doske, krájačom sa prereže pozdĺžne a zvislo na štvorčeky. Na štvorčeky sa ukladá slivkový lekvár. Potom sa jeden rožtek cesta preloží na druhý a vzniknú trojuholníky. Okraje sa vidličkou potlačia, aby vznikla zatvorená taštička a nevytiekol lekvár pri varení. Hotové perky sa opatrne vkladajú do vriacej vody a varia sa, kým nevyplávajú na hladinu. Sitkom ich opatrne vyberieme z vody, aby sa nepotrhali. Uvarené perky vložíme do mise, oblejeme maslom a posypeme osladeným makom. Takto pripravené perky podávame na stôl.
Keď sme prišli na Gazdovský dvor, už na nás čakala teta Evka s ujom Petrom a gazdiná v kuchyni. Porozprávali sme sa o význame zdravej, vyváženej a pestrej stravy pre organizmus, ako sa stravovali naši predkovia, aké jedlá jedávali. Dozvedeli sme sa, že jedli veľa strukovín, kapusty, zemiakov, múčnych jedál a potravín, ktoré si doma dopestovali. Povedali nám, že základ stravy bol chlebík, ktorý si piekli doma v peci. Gazdiná nám ukázala, ako sa zamiesi cesto na chleba, ako odpočíva v ošatke, kým sa dá do pece. Ďalej nám ukázala, ako sa robia posúchy z chlebového cesta so slaninkou. Vysvetlila nám, čo sú to perky a ako sa vyrábajú. Na dvore stáli pripravené 3 stoly s doskami, zarobeným cestom, valčekmi a múkou. Umyli sme si ruky a pod vedením našich známych sme sa pustili do práce. Miesili sme, vaľkali, krájali, ukladali lekvár, tvorili trojuholníkové taštičky a vidličkou sme ich stláčaním zlepovali. Hotové sme ukladali na podnosy. Keď boli hotové, zaniesli sme ich gazdinej, ktorá ich v kuchyni uvarila. Kým sa perky varili, naučili sme sa ľudovú pieseň a tanec, pri ktorom nám ujo Peter hral na harmoniku. Po zábave sme trochu vyhladli a tak sme sa potešili, keď gazdiná priniesla voňavé, makové perky s čajom. Posadali sme si okolo stola a s chuťou sme sa pustili do jedla. Mňam, všetkým nám chutilo. Tí naši predkovia vedeli variť dobroty. Gazdiná ešte priniesla upečený chlieb a posúchy. Vôňa sa šírila dvorom. Po ochutnávaní sme sa pohrali na dvore so psíkmi, nakŕmili sme zajačiky listami, ponaháňali sa. Na záver sme sa poďakovali za nové poznatky a zážitky a nastúpili do pripraveného autobusu.